ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi încep Zilele Filmului Românesc la Chişinău

14:28 | 22.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Cele mai noi producţii româneşti, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute la a opta ediţie a evenimentului cinematografic Zilele Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, președintele Asociaţiei Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA, Dumitru Grosei, unul dintre organizatorii evenimentului, a menționat că  în premieră, ZFR Chişinău se va desfăşura în două cinematografe - Cineplex Loteanu şi Cinema Odeon. Ca şi până acum, intrarea la toate evenimentele va fi liberă, iar proiecțiile vor fi însoţite de discuţii cu numeroşii cineaşti invitaţi - regizori, actori, producători, directori de imagine şi critici. 

Potrivit sursei citate, timp de patru zile, în secţiunea Filme noi, cea mai consistentă din program, publicul de la Chişinău va putea să vadă şapte pelicule din ultimul an. Este vorba de cele mai de succes producţii româneşti recente, selectate la cele mai importante festivaluri şi prezentate în premieră în Republica Moldova la ZFR. În acest an, majoritatea filmelor noi sunt realizate de o nouă generaţie de cineaşti, formată deopotrivă din regizori şi regizoare, care vin cu subiecte şi stiluri extrem de diferite şi de provocatoare.

Zilele Filmului românesc vor fi deschise astăzi, la ora 17.30, la Cineplex Loteanu, cu filmul ”Senatorul Melcilor” în regia lui Mircea Daneliuc. Invitatul special  al ediției este actorul român Dorel Vișan, care joacă în acest film, precum și altele pelicule care vor fi proiectate în cadrul acestui festival.

Prezent la eveniment, președintele Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, a afirmat că este o onoare pentru ea să fie la Chișinău cu o ocazia acestui eveniment cultural. ”R. Moldova și România  au ajuns la un nivel de colaborare extraordinar, nu doar cultural, politic, diplomatic.  Încercăm să ținem pasul cu vremurile și să depășim aceste crize succesive. Mă bucur să văd acest interes pentru sectorul cultural. Îl felicit și pe colegul meu Adrian Dupu, Secretar de Stat în Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, și pe directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Narcis Afrăsânei, care alături de Dumneavoastră au pus umărul ca acest eveniment să fie unul de succes”, a subliniat Alina-Ștefania Gorghiu. Oficialul  a apreciat faptul că Zilele Filmului românesc vor merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova - Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al R. Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din R. Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

img22007144

img22007144

img22007144

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!