ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru regiuni ale Ucrainei se pregătesc să desfăşoare referendumuri privind aderarea la Rusia

09:31 | 23.09.2022 Categorie: Externe

Kiev, 23 sep. /MOLDPRES/. Patru zone din Ucraina controlate de Rusia şi de forţele pro-Moscova se pregătesc să organizeze vineri referendumuri privind aderarea la Rusia, voturi condamnate pe scară largă de Occident ca fiind ilegitime şi un precursor al unei anexări ilegale, relatează Reuters, citată de Agerpres  și MOLDPRES.

Liderii instalaţi de ruşi au anunţat marţi planuri pentru scrutine, o provocare pentru Occident ce ar putea escalada brusc războiul. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie în favoarea anexării, iar Ucraina şi aliaţii ei au spus clar că nu vor recunoaşte rezultatele.

Votarea în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.

Ucraina a lansat în această lună o contraofensivă recapturând mari părţi din teritoriu, la şapte luni după ce Rusia a invadat-o şi a lansat un război ce a ucis mii de persoane, a strămutat milioane şi a deteriorat economia mondială.

Organizarea referendumurilor a fost discutată de luni de zile de către autorităţile pro-Moscova, dar victoriile recente ale Ucrainei au determinat oficialii să le programeze imediat.

Cu anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin din această săptămâna referitor la înrolarea a 300.000 de soldaţi pentru a lupta în Ucraina, Moscova pare să încerce să recâştige supremaţia în conflict, notează Reuters.

Rusia susţine că este o ocazie pentru populaţia regiunii să-şi exprime viziunea.

"Încă de la începutul operaţiunii (...), am spus că populaţia teritoriilor respective ar trebui să-şi decidă soarta şi întreaga situaţie actuală confirmă că ei vor să fie cei care îşi decid soarta", a declarat în această săptămână ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Ucraina afirmă că Rusia intenţionează să încadreze rezultatele referendumului ca un semn de sprijin popular şi apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeii în 2014, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară ca necesară pentru a-şi apăra teritoriul. Putin a declarat miercuri că Rusia "va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie" pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare. "Nu este o cacealma", a spus el.

"Intruziunea asupra teritoriului rus este o crimă ce permite folosirea tuturor forţelor de autoapărare", a declarat Dmitri Medvedev, care a ocupat funcţia de preşedinte rus din 2008 până în 2012, într-o postare pe Telegram.

Rezultatele referendumului în favoarea Rusiei sunt inevitabile. Votul din Crimeea în 2014, criticat la nivel internaţional ca aranjat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

"Dacă totul este declarat teritoriul Rusiei, ei pot declara că acesta este un atac direct asupra Rusiei, astfel încât să poată lupta fără orice rezervă", a spus guvernatorul regional din Luhansk (Lugansk, în rusă n.r.), Serhi Gaidai, la televiziunea ucraineană.

Referendumurile au fost denunţate de lideri mondiali inclusiv preşedintele SUA Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres şi preşedintele francez Emmanuel Macron, precum şi de NATO, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

img22007169

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!