ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

11:09 | 23.09.2022 Categorie: Comunicate

Gala Turismului „Descoperă Nord-Est”

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Secretarul de Stat, Andrei Chistol a participat la Gala Turismului „Descoperă Nord-Est”, desfășurată la Gura Humorului, județul Suceava, România

Evenimentul are loc în perioada 22-24.09.2022, fiind organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul EUROPE DIRECT Nord-Est și Centrul Regional de Studii Nord-Est, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava. Evenimentul se află la cea de-a VII-a ediție și reprezintă un cadru de întâlnire și dezbatere între actorii regionali implicați în activități turistice și culturale, reprezentanți ai firmelor din industria HORECA, ai administrației publice locale, instituții de cultură, mediul academic, organizații și asociații care activează în domeniul turismului și patrimoniului cultural din întreaga regiune, precum și mass-media locală, regională și națională.

La eveniment participă: Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regionale Nord-Est și Gheorghe Flutur, Președinte al Consiliului Județean Suceava, Constantin-Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Tudorița Lungu, Secretar de Stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, reprezentați ai industriei turismului din România și Republica Moldova și reprezentanți ai asociațiilor de profil.

În cadrul intervenției sale, Secretarul de stat a menționat că turismul reprezintă unul din domeniile strategice de dezvoltare pentru ambele țări. Industria turismului a trecut printr-un șir de transformări în ultimii ani, iar pandemia, precum și războiul din Ucraina, ne cheamă să ne consolidăm și să ne coordonăm mai bine intervențiile și politicile publice, cu accent mai mare pe elementele de conectivitate, sustenabilitate, inovații și creativitate. Restartarea industriei turistice din ambele țări, are nevoie de acțiuni prompte și pragmatice, de un suport mai mare pentru dezvoltarea IMM-urilor, de o viziune strategică pentru dezvoltarea produselor turistice comune, a Organizațiilor de Management a Destinațiilor, de valorificare a potențialului cultural și natural și de o poziționare comună pe piața turistică internațională. 

„Avem nevoie de un nou nivel al cooperării transfrontaliere dintre cele două țări pentru a sprijini în mod sustenabil cooperarea dintre autoritățile locale și regionale în domeniul turismului; să creștem numărul rutelor cultural-turistice comune; să investim în calitatea și durabilitatea produselor și destinațiilor turistice; să susținem dezvoltarea turismului rural cu accent pe dezvoltarea și protejarea patrimoniului cultural și natural, sprijinind cultura rurală, artizanatul și meșteșugurile; să constituim platforme locale și regionale intersectoriale în vederea dezvoltării strategice, a popularizării și a interconectării destinațiilor; să utilizăm programele transfrontaliere pentru realizarea de proiecte de infrastructură turistică și de transport; să creștem investițiile în sectorul turismului, investiții în competitivitatea sectorului turistic; conectarea sectorul turistic pentru a asigura un flux semnificativ de vizitatori pe tot parcursul anului și creșterea duratei de ședere la locul de destinație și, să îmbunătățim competențele și capacitățile profesionale a lucrătorilor din sector.” – a mai declarat Andrei Chistol.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!