ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

12:56 | 23.09.2022 Categorie: Comunicate

Participarea secretarului de stat Ruslan Bolbocean la o serie de acțiuni în cadrul segmentului de nivel înalt al Adunării Generale a ONU 

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei la New York, pentru participare la segmentul de nivel înalt al sesiunii a 77-a a Adunării Generale ONU, secretarul de stat, Ruslan Bolbocean, a realizat o serie de reuniuni și întrevederi bilaterale.

Secretarul de stat a avut o întrevedere cu Raouf Mazou, înalt comisar adjunct pe operațiuni al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) în cadrul căreia au fost prezentate evoluțiile situației de securitate în regiune și impactul asupra țării noastre, precum și eforturile autorităților naționale pentru a asigura protecția și integrarea persoanelor refugiate din Ucraina. Exprimând apreciere pentru suportul UNHCR acordat țării noastre în gestionarea implicațiilor crizei umanitare provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a fost subliniată importanța continuării cooperării și mobilizării suportului partenerilor externi pentru a asigura un răspuns integrat la necesitățile persoanelor refugiate în țara noastră. 

La evenimentul de marcare a celei de-a 30-a aniversări a adoptării Declarației privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase sau lingvistice, secretarul de stat a rostit discursul național, evidențiind că prin consolidarea relațiilor interetnice, dezvoltarea programelor, materialelor de studiu în domeniul educației multilingve și, pe de altă parte, oferirea posibilităților minorităților naționale de a studia limba română, precum și intensificarea eforturilor pentru protecția împotriva discriminării, se creează condiții eficiente pentru participarea minorităților la viața politică și economică a țării. 

La fel, secretarul de stat Ruslan Bolbocean s-a întâlnit cu Lisa J. Peterson, asistent principal adjunct al secretarului de stat al SUA, reprezentantă a Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii. În cadrul discuțiilor oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea ultimelor evoluții în implementarea reformelor din țara noastră și procesul de politici lansat la nivel național în contextul reformei sistemului de justiție, combaterii corupției și racordării practicilor în domeniul drepturilor omului la standardele internaționale. 

Interlocutorii au accentuat importanța cadrului Dialogului Strategic moldo-american, fiind subliniat rolul asistenței și expertizei SUA în extinderea domeniilor de cooperare și consolidare a rezilienței Republicii Moldova. Oficialul moldovean s-a referit inclusiv la măsurile asumate la nivel legislativ pe avansarea în contracararea traficului de ființe umane și a fenomenului de violența împotriva femeilor, angajament asumat inclusiv prin ratificarea Convenției de la Istanbul. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!