ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La începutul lunii octombrie va fi anunțat mecanismul de compensare a creșterii tarifului la gazele naturale, a declarat Natalia Gavrilița

14:05 | 23.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Guvernul elaborează în prezent un program de vulnerabilitate energetică, iar la începutul lunii octombrie va fi anunțat mecanismul de compensare a creșterii tarifului la gazele naturale. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Natalia Gavrilița, într-o conferință de presă susținută după ședința Executivului, care s-a desfășurat azi în orașul Cahul, transmite MOLDPRES.

Precizările au fost făcute în contextul majorării de astăzi a tarifului pentru gazele naturale de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Vedem că se majorează prețurile la nivel internațional, dar ne dăm seama că există o limită și anume cât pot să-și permită oamenii să achite aceste tarife. De aceea, Guvernul vine cu un program de suport. Anul trecut am compensat creșterea tarifului, iar în prezent lucrăm la un program de vulnerabilitate energetică. Astfel, vom examina posibilitatea de a susține financiar oamenii, ca aceștia să poată achita facturile”, a spus Natalia Gavrilița.

Premierul a subliniat că, începând cu 1 octombrie, va fi utilizată o nouă formulă de calcul, care va permite stabilirea unui preț de achiziție mai avantajos. „În prezent, există costuri mari de achiziție. Începând cu luna viitoare se va trece la o nouă formulă care ne va oferi un preț mai avantajos. Sezonul de încălzire încă nu a început. Urmărim piețele internaționale și îndemnăm cetățenii să fie preocupați de eficiența energetică. Facem tot posibilul să avem alternative pentru gazele naturale. Astfel, instituțiile publice urmează a fi conectate la sistemul centralizat de încălzire. Societatea pe acțiuni „Termoelectrica” va trece la păcură. Totodată, vom oferi compensații, astfel încât cetățenii să poate achita facturile”, a afirmat Natalia Gavrilița.

Conform deciziei ANRE, din 1 octombrie curent, prețul la gaz va crește de la 22,99 lei până la 29,26 lei pentru consumatorii casnici, astfel aceștia vor achita cu 6,27 lei mai mult decât în prezent.

Foto: Guvern

img22007193

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!