ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat concursul internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale

18:00 | 24.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii a lansat astăzi concursul internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” cu genericul ”Renaște Filarmonica”. Drept simbol metaforic al acestei campanii a fost aleasă Pasărea Phoenix – imaginea renașterii Filarmonicii din cenușă, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că acest concurs este deschis pentru arhitecți și birourile de arhitecți din țară și de peste hotare, și are drept scop identificarea unui concept arhitectural de reabilitare a Filarmonicii Naționale, un spațiu cultural modern, multifuncțional, care ar corespunde ultimelor tendințe mondiale de comoditate și acustică, și ar deveni un adevărat centru de atracție pentru activitățile culturale din țară.

Potrivit oficialului, odată cu inițierea concursului a fost lansată și pagina web dedicată acestuia: www.rising.philharmonic.md, care conține informații diverse privind Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, detalii despre concurs, inclusiv Caietul de Sarcini, Regulamentul pentru participanți ș.a.

Concursul va avea mai multe etape, prima fiind nemijlocit lansarea acestuia. Înregistrarea participanților se face direct pe pagina web rising.philharmonic.md, iar, în final, juriul internațional, format din arhitecți și specialiști din domeniul muzicii va selecta conceptul câștigător. Campania va fi supervizată și promovată de un Consiliu Tutelar, format din personalități notorii din domeniul culturii și afacerilor. Membrii Consiliului Tutelar vor fi ambasadorii proiectului, cei care vor superviza fiecare etapă de concurs și vor comunica detaliile proiectului publicului larg. Din Consiliul Tutelar fac parte compozitorul Eugen Doga, omul de afaceri Ion Sturza, violonistul Ilian Gârneț, cântăreața de operă Valentina Nafornița, muzicianul Marcel Lazăr și alte personalități. Propunerile vor fi recepționate până la 1 martie 2023.

La rândul său, directorul Filarmonicii, Svetlana Bivol, a afirmat că fondată în anul 1940, în decursul celor 80 de ani de activitate, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit una dintre cele mai importante instituţii concertistice din Republica Moldova, desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz. La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care ansamblurile „Joc”, „Fluieraş”, „Lăutarii”, dar și personalităţi notorii ale culturii naționale, cum ar fi Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu etc. Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” este o adevărată carte de vizită pentru cultura  Republicii Moldova.

Pe 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu devastator, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări. Au fost distruse biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale.

img22007217

img22007217

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!