ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pelicula moldovenească CARBON a fost prezentată la Festivalul Internațional de Film din San Sebastian

16:52 | 26.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Premiera mondială a filmului CARBON, realizat de regizorul Ion Borș, a avut loc recent la Festivalul Internațional de Film din San Sebastian, Spania. Proiectul a fost întâlnit cu mult entuziasm atât de public, cât și de presa internațională. La eveniment au fost prezenți unii dintre actorii din rolurile principale, printre care Dumitru Roman, Adriana Bîtcă și Ion Vântu, care au urmărit pentru prima dată proiecția filmului, informează MOLDPRES.  

”Mi-a plăcut enorm, am avut chiar pe final emoții mai greu de descris, pe care nu le-am trăit niciodată. De fericire am plâns”, spune actorul Dumitru Roman, care interpretează rolul lui Dima. „Eu m-am simțit onorată să-l privesc la ecran mare și să simt emoțiile și vibrațiile din sală și, în special, m-a bucurat faptul că e un public străin, eu am adorat reacțiile lor și m-am bucurat că publicul străin ne-a înțeles, i-am simțit tare aproape. Personal, mi-a plăcut foarte mult”, a declarat actrița Adriana Bîtcă. „Mi se pare un film bun, ar trebui să veniți să-l vedeți. Acum nici nu vreau să mă laud prea mult pe mine, mie îmi place de mine, dar aștept alții să zică ceva”, a spus actorul Ion Vântu.

Presa internațională de profil a descris filmul CARBON drept o „comedie dulce-amăruie”, iar Cineuropa notează că „filmul are toate șansele să impresioneze publicul occidental cu amestecul său de imprevizibilitate și flerul comic”. La rândul său, publicul a apreciat umorul filmului, dar și referințele istorice. „Totul mi-a plăcut. Este un val nou și proaspăt al filmului moldovenesc”, a menționat un spectator.

„Referințele ironice la absurditățile războaielor au fost constante pe tot parcursul filmului, prin cuvinte, prin gesturi. A fost foarte bine!”, a declarat un spectator spaniol.  La premiera mondială au fost prezenți și moldoveni stabiliți în Spania. „Să vezi ceva despre cultura ta, despre țara ta, în preajma unor oameni care nu știu nimic despre ea este tare!”, a spus o tânără originară din Republica Moldova.

Premiera națională a filmului CARBON va avea loc pe 4 octombrie la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Începând cu 6 octombrie, CARBON va fi proiectat în sălile de cinema. 

Foto: Alex Abril

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!