ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul Japoniei susține că materialele de la BNM pot fi transmise generațiilor viitoare prin digitalizare

09:18 | 27.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Moldovei (BNM) este instituția care deține foarte multe cărți ce trebuie să fie păstrate pentru generațiile viitoare, iar acest fapt poate fi realizat prin digitalizare. Declarația a fost făcută de Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, în cadrul unui interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

Unul dintre cele mai valoroase proiecte pentru patrimoniul cultural inițiate cu suportul Japoniei este digitizarea Bibliotecii Naționale, pentru care au fost alocați 400 de mii de dolari SUA. „Republica Moldova are  o vastă cultură, iar Biblioteca Națională a Moldovei este instituția care deține foarte multe cărți, documente și alte materiale ce trebuie să fie păstrate pentru generațiile viitoare. Această bogăție culturală poate fi salvată prin digitalizare. Decizia de a oferi aceste echipamente pentru crearea unui Centru de digitizare în cadrul bibliotecii a fost discutată cu colegii din Guvernul de aici”, a spus Yoshihiro Katayama.

Ceremonia de deschidere a centrului a avut loc pe 23 februarie curent, de Ziua Națională a Japoniei. „Echipamentele deja au fost instalate și în prezent specialiștii lucrează la copierea materialelor. Totodată, în așa mod, cadrele didactice și copiii din alte localități, nu doar din Chișinău, vor avea acces ușor la acestea”, a afirmat ambasadorul.

Yoshihiro Katayama a fost numit Ambasador al Japoniei în Republica Moldova la începutul anului 2020.

img22007245

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!