ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița a discutat cu Asociația Japoneză a Directorilor Corporativi despre oportunitățile investiționale ale R. Moldova

10:50 | 27.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova au fost discutate astăzi, la Tokyo, în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Sam Mogi, președintele Comisiei pentru relații externe a Asociației Japoneze a Directorilor Corporativi (Keizai Doyukai) și alți membri ai organizației, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

A fost făcut un schimb de opinii privind situația economică globală și perspectivele pe termen mediu. În context, premierul Natalia Gavrilița a vorbit despre acordarea Moldovei a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE și efortul Guvernului pentru accelerarea implementării valorilor și standardelor europene în toate domeniile, fapt ce va spori atractivitatea țării pentru investiții de calitate, inclusiv pentru investitorilor niponi.

De asemenea, prim-ministrul Natalia Gavrilița a încurajat membrii Asociației Keizai Doyukai să examineze avantajele actuale oferite de Republica Moldova pentru investitori, cum ar fi zone economice libere, proceduri vamale simplificate, export fără taxe în UE.

„Aceste oportunități vă deschid calea spre investiții în domenii, precum industriile agroalimentare, a vinului, farmaceutică, electronică, după modelul altor companii nipone, care au reușit să construiască afaceri de succes în R. Moldova”, a spus Natalia Gavrilița.

Totodată, părțile au apreciat dinamica pozitivă a volumului comerțului exterior al Moldovei cu Japonia, care a înregistrat peste 30 milioane de dolari în prima jumătate a anului curent. 

Investitorii niponi au apreciat reforma în sectorul educației, lansată de Executiv și consolidarea capacităților Universităților și instituțiilor de cercetare din țara noastră. În discuții, a fost exprimată susținerea Japoniei pentru agenda europeană a Republicii Moldova și reformele inițiate pe calea avansării dialogului european. 

Keizai Doyukai este o organizație niponă privată, activitatea căreia este orientată spre consolidarea economiei japoneze. Asociația întrunește cca 1500 de membri, directori de top din peste o mie de corporații.

În perioada 26-28 septembrie, prim-ministrul Natalia Gavrilița întreprinde o vizită la Tokyo, unde urmează să participe la funeraliile de stat ale fostului premier, Shinzo Abe.

Foto: Guvern

img22007249

img22007249

img22007249

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!