ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Douăzeci de pelicule au fost proiectate la ediţia a opta a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău

16:54 | 28.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. Publicul din Chişinău a umplut sălile de cinema la proiecţiile din cadrul ediţiei a opta a Zilelor Filmului Românesc (ZFR), care a avut loc în perioada 22-25 septembrie. În total, au fost proiectate 20 de pelicule, informează MOLDPRES.

Peliculele din secţiunea Filme Noi au făcut săli pline în fiecare seară, iar publicul a participat în număr mare şi la sesiunile de întrebări şi răspunsuri. Cele şapte filme recente incluse în program au fost “Metronom”, de Alexandru Belc, “Crai nou”, de Alina Grigore, “Imaculat”, de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, “Miracol”, de Bogdan George Apetri, “Marocco”, de Emanuel Pârvu, “Balaur”, de Octav Chelaru, şi “Om Câine”, de Ştefan Constantinescu.  Spectatorii au putut sta de vorbă cu invitaţii acestei secţiuni: actorul şi regizorul Emanuel Pârvu, regizorii Alexandru Belc, Octav Chelaru şi Monica Stan, producătoarea Gabriela Suciu şi directorul de imagine Adrian Pădureţu.

Potrivit organizatorilor, de un mare succes s-au bucurat şi proiecţiile şi discuţiile din cadrul secţiunii Focus, care i-a fost dedicată lui Dorel Vişan. Cunoscutul actor s-a întâlnit cu publicul după proiecţiile cu filmele “Senatorul melcilor” (1995) şi “Iacob” (1988), ambele realizate de Mircea Daneliuc, şi “O lacrimă de fată” (1982), regizat de Iosif Demian. Secţiunea Retro i-a adus un omagiu regizoarei Malvina Urşianu, prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: “Trecătoarele iubiri” (1974) şi “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980), care au fost introduse de criticul de film Magda Mihăilescu. Copiii au umplut la rândul lor până la refuz sala de cinema la proiecţia care le-a fost dedicată, cu filmul “Străjerii Deltei” (2021), de Liviu Mărghidan.

La fel ca anul trecut, Zilele Filmului Românesc vor merge pe parcursul lunii octombrie, în fiecare weekend, şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău. Prima oprire va fi la Bălţi, unde evenimentul se va desfăşura în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, la Teatrul Național “Vasile Alecsandri”. În cele trei zile, publicul va putea să vadă, în proiecţii cu intrare liberă, peliculele “Crai nou”, “Marocco”, “Senatorul melcilor”, “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” şi filmul pentru copii “Străjerii Deltei”.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al R. Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din R. Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

img22007283

img22007283

img22007283

img22007283

img22007283

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!