ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Oleg Serebrian a avut la Berlin întrevederi cu oficiali din executivul și legislativul federal german

17:58 | 28.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. Aflat într-o vizită de lucru la Berlin, în perioada 26-28 septembrie 2022, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o serie de întrevederi cu oficiali din executivul și legislativul federal german, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Astfel, oficialul moldovean s-a întâlnit cu președintele Conferinței de Securitate de la München, ambasadorul Christoph Heusgen; vicepreședintele fracțiunii social-democrate din Bundestag Achim Post; cu președintele Forumului germano-moldovenesc, deputat în Bundestag Johannes Schraps; vicepreședinta Comisiei pentru securitate și apărare din Bundestag Gabrielle Heinrich; cu deputații în Bundestag Knut Abraham (UCD), Wolfgang Hellmich (PSD), Fabian Funke (PSD), Merle Spellberg (PVG), Aniko Glogowski-Merten (PLD); ambasadorul Mathias Luettenberg, șeful Direcției Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz a Ministerului Federal al Afacerilor Externe al RFG ș.a.

Oficialii s-au referit la bunele relații de cooperare bilaterală și necesitatea dezvoltării acestora, pe dimensiunea guvernamentală și parlamentară, deschiderea autorităților germane de a oferi expertiza și asistența necesară în vederea avansării Republicii Moldova pe agenda de integrare europeană, sincronizând promovarea în paralel a acestui obiectiv cu dezideratul de reintegrare a țării și de îmbunătățire a situației drepturilor omului în raioanele de est ale țării.

Atenție a fost acordată contextului regional de securitate, managementului riscurilor și vulnerabilităților curente, necesității consolidării eforturilor de suport reciproc în vederea generării unei atmosfere de securitate, stabilitate, pace și prosperitate.

Într-un focus distinct s-a aflat problematica transnistreană, dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, evoluția situației din regiunea transnistreană și provocările curente, măsurile luate de Chișinău pentru a menține o interacțiune constructivă, o atmosferă în albia normalității și a rezolva problemele locuitorilor din raioanele de est ale țării, fermierilor din raionul Dubăsari, instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, a asigura protecția drepturilor fundamentale ale omului.

S-a reiterat angajamentul ferm al autorităților de la Chișinău de a obține o reglementare a conflictului transnistrean exclusiv pe căi pașnice, politice, diplomatice și prin intermediul negocierilor, cu sporirea rolului Uniunii Europene, în calitate de actor important ce poate impulsiona multiaspectual acest proces.

La fel au fost evidențiate beneficiile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru populația și agenții economici din regiunea transnistreană care efectuează majoritatea operațiunilor comercial-economice externe în statele-membre ale Uniunii Europene, în baza actelor permisive emise de autoritățile naționale competente.

Foto: Biroul de reintegrare

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!