ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova este marcată Ziua mondială a inimii

11:11 | 29.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, fiecare a patra persoană suferă de boli ale aparatului circulator, iar fiecare al doilea deces este provocat de acest tip de maladii. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei mondiale a inimii, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul curent, evenimentul are loc sub genericul ”Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă!”. Astăzi, în centrele de sănătate publică ale ANSP, vor fi organizate activități de informare și comunicare pentru populație privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei. Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de Cooperare al Elveției în 16 comunități din 8 raioane vor fi desfășurate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ lansări de programe de autoîngrijire a bolilor cronice, organizarea spațiilor de agrement și activitate fizică la nivel comunitar.

Conform specialiștilor, bolile cardiovasculare (BCV) rămân pe primul loc în lume, provocând aproape 18,6 milioane de decese, anual. BCV reprezintă un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce includ bolile coronariene, bolile cerebrovasculare, cele reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Peste 75% dintre decesele provocate de BCV sunt înregistrate în țările cu venituri mici și medii, așa cum este și Republica Moldova, unde BCV se plasează constant pe locul întâi printre cauzele morții, constituind circa 58% din totalul deceselor și acest nivel este înalt pe parcursul ultimelor două decenii.

img22007298

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!