ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale pentru situații excepționale

16:18 | 29.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. În scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în situație de urgență, Guvernul a aprobat astăzi proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Potrivit documentului, Societatea pe Acțiuni „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. În același timp, S.A. „Energocom” va crea  în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate. 

Totodată, furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita S.A. „Energocom” contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale, ce urmează a fi stocate este de 22,8 mln de m3.

Menționăm că gazele naturale care fac obiectul stocurilor de securitate urmează a fi utilizate total sau parțial doar în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova, adoptată în cazul apariției unei situații excepționale, inclusiv în cazul declarării stării de urgență.

Totodată, precizăm că, pentru asigurarea securității energetice a țării, în conformitate cu dispozițiile CSE, S.A. „Energocom" a achiziționat gaze naturale în volum de 39,5 mln de m3.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!