ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pentagonul va crea un comandament în Germania care să coordoneze ajutorul destinat Ucrainei

10:46 | 30.09.2022 Categorie: Externe

Washington, 30 sep. /MOLDPRES/. Departamentul Apărării din SUA face demersuri pentru a crea un comandament cu sediul în Germania care să se ocupe de coordonarea ajutorului militar destinat Kievului şi de antrenarea militarilor ucraineni, a informat joi cotidianul american The New York Times, citat de EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Ziarul new-yorkez, care a citat surse anonime din administraţia americană, a indicat că noul comandament va fi înfiinţat în oraşul german Wiesbaden (landul Hessa) sub supravegherea generalului de armată american Christopher Cavoli, comandant suprem al forţelor aliate din Europa.

Publicarea informaţiei coincide cu avertismentul lansat joi de preşedintele SUA, Joe Biden, la adresa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit căruia ţara sa nu va recunoaşte niciodată anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia.

''Vreau să fiu foarte clar. SUA nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, niciodată pretenţiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei'', a declarat preşedintele american cu prilejul Summitului Insulelor din Pacific, desfăşurat la Washington.

Biden a apreciat că referendumurile ilegale în care patru teritorii din estul Ucrainei controlate de separatişti proruşi au decis să se alipească Rusiei au fost ''o ruşine'', iar rezultatele lor au fost ''manipulate de Moscova''.

În plus, liderul de la Casa Albă a denunţat faptul că ''ambiţiile imperialiste ale lui Putin sunt o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite şi a principiilor fundamentale ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale''.

Putin va semna vineri anexarea regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie. Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul şi sudul ţării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean, notează Reuters.

Foto: foreignpolicy.com

img22007339

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!