ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție ”Mami, nu vreau război!!!” a fost deschisă la un muzeu din capitală

19:50 | 01.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată ieri o expoziție polono-ucraineană cu genericul „Mami, nu vreau război!!!”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, în septembrie 1939, a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial. 83 de ani mai târziu, spunem NU războiului din nou! Astfel, împreună cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău și cu Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a vernisat o expoziție care ne arată războiul văzut prin ochii copiilor. ”Ținem să continuăm să sprijinim Ucraina și cetățenii ei. Țările noastre își exprimă astfel susținerea pentru Ucraina în aceste zile grele ale războiului”, se menționează într-un comunicat de presă remis de către muzeul sus-numit.

Expoziția prezintă desene istorice ale unor copii polonezi din anul 1946, care înregistrează experiența lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945, dar și desene contemporane ale unor copii ucraineni despre războiul care are loc în prezent în Ucraina și care se regăsesc pe portalul Mami, văd război / Mom I see war.

Asemănarea dintre desenele istorice și cele din zilele noastre este izbitoare. Copiii desenează tancuri, avioane din care sunt aruncate bombe, incendii și explozii. Desenează răniți și morți, case aflate în ruină, morminte. Se desenează pe ei înșiși și familiile lor, desenează evacuarea și evadarea. De asemenea, ei desenează speranța și visurile lor pentru viitor. Multitudinea de emoții transpuse în desene: de la frică și disperare la speranța și credința în victorie, confirmă un lucru - copiii nu ar trebui să sufere din cauza războiului, ei merită să fie fericiți și iubiți.

Proiectul „Mom I see war” a fost lansat pentru a arăta războiul prin ochii copiilor din Ucraina și pentru a atrage atenția comunității mondiale asupra invaziei Rusiei. „Acest proiect a adunat laolaltă peste 10.000 de desene realizate de copii despre războiul și pacea în Ucraina, fiind creat pentru a surprinde ceea ce trăiesc copiii în timpul războiului și a arăta lumii întregi cât de puternici sunt Micii Ucraineni”, se mai spune în comunicatul de presă al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția poate fi văzută pe gardul instituției (str. 31 August, 121 A) până la 31 octombrie.

img22007364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!