ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 30 de localități de pe ambele maluri ale Nistrului beneficiază de proiecte pentru activități de reintegrare a țării

10:56 | 04.10.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Peste 30 de localități de pe ambele maluri ale Nistrului, aflate în Zona de Securitate, beneficiază în anul curent de proiecte finanțate din bugetul de stat pentru activități de reintegrare a țării, transmite MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, una dintre localitățile selectate este orașul Rezina. Astfel, în ultimii doi ani, fondurile alocate de Biroul de reintegrare au fost utilizate pentru repararea și dotarea unor instituții medicale din localitate. În 2021, Spitalul raional a beneficiat de suport în valoare de 1 milion de lei (circa 50 de mii de euro), bani utilizați pentru termoizolarea pereților. În anul curent, o altă jumătate de milion de lei a fost acordată Centrului de Sănătate din Rezina pentru achiziționarea unui colonoscop performant.

Conform sursei citate, o treime din medicii și pacienții celor două instituții medicale sunt din stânga Nistrului. Fiecare al treilea medic care activează în Spitalul din Rezina este de peste Nistru, la fel și în cazul pacienților care apelează în secția consultativă. Oamenii care se adresează la medic vin nu doar din Râbnița, o localitate vecină, dar și din Camenca, oraș aflat la o distanță mai mare.

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat că proiectele își propun să apropie cele două maluri ale Nistrului. „Sănătatea, educația, cultura, sportul sunt domeniile prioritare la finanțarea proiectelor ce țin de reintegrarea țării. De asemenea, sunt încurajate să coopereze echipele sportive de pe ambele maluri ale Nistrului, instituțiile culturale și organizațiile de tineret sau de femei. Sunt proiecte care contribuie la apropierea oamenilor, pentru că înainte de o soluționare politică, această soluționare civică este extrem de  importantă”, a spus Oleg Serebrian.

În anul curent, pentru finanțarea proiectelor au fost acordați 15 milioane de lei, bani alocați pentru rezolvarea problemelor stringente.

Foto: Guvern

img22007415

img22007415

img22007415

img22007415

img22007415

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!