ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La București a fost vernisată expoziția „In Memoriam”, dedicată eroilor neamului căzuți la Nistru

15:39 | 04.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. O expoziție „In Memoriam”, dedicată eroilor neamului căzuți la Nistru, a fost vernisată în incinta Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, România. Evenimentul a fost organizat de Agenția pentru Știință și Memorie Militară (AȘMM), în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în România și Arhivele Militare Naționale Române, transmite MOLDPRES.

Directorul AȘMM, Vitalie Ciobanu, a specificat că, ţinând cont de dinamica evenimentelor care derulează pe segmentul de securitate în estul Europei, îndeosebi în contextul tragicilor evenimente din Ucraina, obiectivul principal al expoziției este nu doar de a comemora eroii neamului, căzuţi la Nistru în 1991-1992, dar și de a promova adevărul istoric. „Această expoziţie vine să ne reamintească acele tragice evenimente care, după exemplul din Ucraina, sunt concepute undeva în cancelariile din Est şi au aceleaşi scenarii", a subliniat Vitalie Ciobanu.

La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a specificat că expoziţia este un semn de recunoştinţă adus eroilor care acum 30 de ani au luat arma în mână pentru a-și apăra libertatea, integritatea și viitorul. „Această expoziție promovează adevărul, întrucât pe parcursul a 30 de ani am văzut multe încercări de a interpreta altfel cauzele acelui conflict, prin diminuarea rolului armatei ruse, care s-a aflat şi continuă să se afle ilegal pe teritoriul Republici Moldova", a spus Victor Chirilă.

În cadrul evenimentului, directorului Arhivelor Naţionale Române, colonelului Liviu Corciu, i-a fost decernată medalia ministerului Apărării a Republicii Moldova „Pentru Cooperare”, în semn de recunoștință pentru consolidarea cooperării în domeniul de cercetare arhivistică și realizarea unor proiecte comune de cercetare.

De asemenea, fondul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” a primit o lucrare realizată de Agenţia pentru Ştiinţă şi Memorie Militară, în cinstea eroilor căzuţi în luptele de la Nistru și o bibliografie a războiului.

img22007429

img22007429

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!