ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci persoane, dintre care doi angajați ai unei instituții bancare, au fost reținute de CNA

12:07 | 07.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Cinci persoane, între care doi angajați ai unei bănci comerciale și trei administratori autorizați, au fost reținute de CNA și procurorii anticorupție, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNA, cei cinci sunt cercetați în mai multe dosare de spălare de bani, escrocherie, abuz în serviciu și fals, fiind suspectați că ar fi înstrăinat ilegal zeci de bunuri gajate sau ipotecate la bancă, astfel aducând prejudicii de milioane clienților.

Oamenii legii au stabilit că, începând cu anul 2017, un grup de administratori autorizați, în comun cu doi angajați ai unei instituției financiare, ar fi organizat un plan infracțional prin care au deposedat foștii debitori ai instituției bancare de bunurile mobile și imobile gajate sau ipotecate. Deși banca a vândut toate datoriile unor companii străine și nu mai avea niciun drept asupra bunurilor gajate, bănuiții, prin înșelăciune, au continuat să folosească bunurile și chiar să le înstrăineze.

În cadrul urmăririi penale, s-a mai constatat că doar într-un caz, grupul ar fi reușit să provoace un prejudiciu de peste 10 milioane de lei  (500 de mii de euro), în urma subevaluării unei case de locuit. Anchetatorii susțin că numărul bunurilor înstrăinate ilegal și pagubele aduse părților vătămate ar putea să crească la zeci de milioane de euro.

Astfel, pentru data de 7 octombrie, au fost autorizate 19 percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și automobilele utilizate de către suspecți, dar și acțiuni de urmărire penală în unele birouri din entitatea bancară.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!