ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul, societatea civilă și mass-media își unesc forțele pentru a combate dezinformarea

20:37 | 07.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. La Parlament a fost lansat primul Program de cooperare în domeniul combaterii dezinformării și promovării democrației „Triunghi pentru Democrație”. La eveniment au participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, europarlamentarul Dragoș Tudorache, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, deputați din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanți ai instituțiilor mass-media din țară, ai societății civile, ai partenerilor de dezvoltare, precum și reprezentanți ai Parlamentului European, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Programul „Triunghi pentru Democrație” are obiectivul de a contracara amenințările și activitățile de manipulare a informațiilor și de a contribui la protejarea democrației în societate, care va fi realizat prin cooperare între Parlament, societatea civilă și reprezentanții mass-media. Programul urmărește abordarea soluțiilor pentru problema complexă a manipulării informaționale, asigurând, în același timp, libertatea de exprimare.

În mesajul adresat în deschiderea evenimentului, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că manipularea și dezinformarea sunt periculoase și toxice pentru întreaga societate. „Pentru a combate aceste fenomene avem nevoie urgentă atât de îmbunătățirea legislației, cât și de instituții eficiente. Noi trebuie să ne protejăm spațiul informațional și să menținem echilibrul între libertatea de exprimare și combaterea dezinformării”, a subliniat șeful Legislativului.

Potrivit eurodeputatului Dragoș Tudorache, coordonator al activităţilor de susţinere a democraţiei parlamentare în Republica Moldova, fenomenul dezinformării devine o problemă majoră, pentru că afectează societatea și viețile oamenilor. „Aș vrea ca în discuțiile noastre să vedem modele care au investit în instrumente eficiente, menite să combată acest fenomen”, a afirmat europarlamentarul.

„Sper ca această împărtășire a experienței în context european, dar și inițiativele legislative pe care le avem pentru securizarea spațiului informațional să ne ajute să identificăm soluții pentru această problemă”, a accentuat președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Prima sesiune din cadrul programului s-a concentrat pe subiectul prevenirii și combaterii dezinformării în mediul online. Discuțiile dintre deputați, europarlamentari, reprezentanți ai societății civile, ai partenerilor de dezvoltare și jurnaliști s-au desfășurat pe parcursul întregii zile.

Programul „Triunghi pentru Democrație” este parte a activităților incluse sub egida Memorandumului de cooperare dintre Legislativul Republicii Moldova și Parlamentul European, semnat anul trecut.

Foto: Parlament

img22007558

img22007558

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!