ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Apărării a identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al R. Moldova

11:59 | 10.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Apărării a anunțat că astăzi, între orele 8:33-9:02, structurile specializate au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Precizarea a fost făcută în contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor orașe din Ucraina.

Potrivit Ministerului Apărării, prima țintă a parcurs direcția: localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk. Cea de-a doua: Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca). Ce-a de-a treia țintă a parcurs direcția: Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.

„Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerele Apărării ale României și Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”. Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării. Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, soldate cu victime”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

În urma situației create, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.

„Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, se anunță într-un comunicat de presă al ministerului. 

În această dimineață, Rusia a lansat rachete în orașele Kiev, Lviv, Mikolaiv, Zaporijjia, Ternopil, Jitomir, precum și alte localități din Ucraina. 

img22007581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!