ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost creat un grup de lucru pentru elaborarea și pilotarea Sistemului informațional de vot prin internet

18:26 | 11.10.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Un grup de lucru interinstituțional se va ocupa de elaborarea și pilotarea Sistemului informațional de vot prin internet. Decizia respectivă a fost aprobată astăzi de Comisia Electorală Centrală (CEC), transmite MOLDPRES.

Potrivit CEC, grupul de lucru este format din reprezentanți ai Comisiei, Agenției de Guvernare Electronică, Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Agenției Servicii Publice, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, precum și ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Grupul de lucru va fi responsabil de elaborarea caietului de sarcini pentru Sistemul informațional de vot prin internet și a specificațiilor tehnice pentru infrastructura tehnologică. Totodată, experții vor desfășura procedurile de achiziții publice pentru contractarea companiei/companiilor dezvoltatoare de soft și pentru achiziționarea echipamentului necesar, configurarea infrastructurii tehnice, elaborarea Sistemului informațional, auditarea și testarea acestuia.

Totodată, autoritatea electorală centrală a aprobat Planul de acțiuni pentru elaborarea și pilotarea Sistemului informațional de vot prin internet.

Dezvoltarea sistemului „Votarea prin internet” este unul din obiectivele asumate de către CEC, conform planului strategic al instituției pentru anii 2020-2023. În acest sens, în iunie curent, Comisia Electorală Centrală a aprobat Conceptul Sistemului de vot prin internet „e-Votare” și l-a remis Guvernului și Parlamentului.

Tot astăzi, CEC a luat act de rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 16 octombrie curent, pentru perioada 1-7 octombrie.

img22007628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!