ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Egiptul vor intensifica cooperarea bilaterală

09:02 | 12.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. În cadrul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe al Egiptului, Sameh Shoukry, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a analizat stadiul și perspectivele cooperării bilaterale în domeniile cu potențial real de dezvoltare, convenind cu această ocazie facilitarea dialogului atât la nivel guvernamental, cât și la cel al mediului de afaceri, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Un subiect aparte de interes l-a constituit lansarea discuțiilor în vederea semnării Acordului de comerț liber între țările noastre, proces care va contribui substanțial la consolidarea relațiilor comercial-economice între Moldova și Egipt.

Din perspectiva cooperării comerciale, oficialii au convenit să fructifice oportunitățile economice de interes reciproc, în special în domeniile agricol, farmaceutic, energetic, turistic și de infrastructură.

„Un pas concret în acest sens a fost organizarea forumului economic Egipt - Moldova, la care am participat împreună cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene și directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteața.

Am discutat cele mai recente evoluții de securitate urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, precum și criza alimentară globală cauzată de acesta, reiterând poziția Republicii Moldova de condamnare a agresiunii ruse asupra țării vecine”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Vizita de la Cairo a prilejuit semnarea mai multor documente bilaterale:

· Memorandumul de Înțelegere privind instituirea unui mecanism de consultări politice între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt;

· Acordul interguvernamental privind scutirea reciprocă de vize pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice, de serviciu și speciale;

· Memorandumul de Înțelegere între Institutul Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Institutul Studiilor Diplomatice al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt;

Vizita la Cairo se înscrie în contextul marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale moldo-egiptene, fiind prima vizită a unui ministru de externe al Republicii Moldova în Republica Arabă Egipt.

Foto: MAEIE

img22007639

img22007639

img22007639

img22007639

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!