ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de pictură a artistei Galina Vieru a fost vernisată la un muzeu din capitală

17:49 | 12.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată astăzi o expoziție de pictură cu genericul ”Chișinăul prin timp” a artistei Galina Vieru, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Galina Vieru a menționat că expoziția cuprinde 18 lucrări de pictură executate în ultimii doi ani. ”Am pregătit această expoziție cu multă dedicație și cu mult drag. Am pictat clădirile istorice, pentru a sublinia importanța lor în mediul urban, frumusețea lor arhitecturală clasică, pentru a arăta în pictură cum ele strălucesc, cum ele ne influențează pe noi ca trăitori ai acestui oraș și pentru a le prelungi viața nu doar prin pictură, dar și pentru a inspira oamenii să păstreze aceste edificii, să se lupte pentru ele, să continue să le viziteze și să le sublinieze frumusețea întotdeauna. Două lucrări îmi plac în mod deosebit: Filarmonica Națională și Catedrala Nașterea Domnului. Chișinăul este casa mea. Mă aflu aici de la 15 ani. Aici mi-am găsit rostul, dragostea și am întemeiat o familie,” a subliniat Galina Vieru.

Potrivit sursei citate, expoziția „Chișinăul prin timp", cuprinde o serie de lucrări bazate pe legende și realități, care dezgolesc chipul alb de piatră al acestui oraș, crestat și șlefuit de timp, prin oamenii și secolele lui. În pânze au renăscut edificii uitate, locuri istorice și peisaje din capitala noastră. Colecția de pictură cheamă spre cunoaștere și descoperire, spre deschidere și lumină, spre pași noi ce vor căuta în zumzetul acestui cuib gigantic, frumosul și farmecul lui.

La rândul său, directorul adjunct al instituției, Elena Postică a afirmat că prin această expoziție, artista și poeta Galina Vieru subliniază frumusețea acestui minunat oraș, farmecul și pulsul lui, în semn de recunoștință și admirație pentru el. Precum fiecare loc din lume are o poveste, o istorie, la fel și firul orașului Chișinău izvorăște dintr-o serie de legende în care se împletesc adevărul cu miticul, fantasticul cu realitatea. În context, Inga Edu, șefa secției pictură a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a spus că Galina Vieru este o artistă care își iubește țara, plaiul natal și tot ce e frumos pe meleagul nostru,  inclusiv tradițiile din sate le vedem și în lucrările dedicate orașului: covoare, prosoape, ii, gutuie, adică, ceea ce se află în Casa Mare, iar criticul de artă Eleonora Sâdnic a remarcat că Galina Vieru vine cu o nouă optică asupra realității, asupra vieții și este, așa cum zicea regretatul scriitor Nicolae Dabija, un poet în pictură și un pictor în poezie.

Galina Vieru s-a născut în 1983 în satul Puțintei, raionul Orhei. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (2000-2005). A urmat studii de masterat la aceeași instituție (2005-2006). În 2000-2007 este profesoară de educație plastică la Liceul  Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Chișinău, precum și la Școala profesională „Univers Moldova”, unde a predat designul. În perioada 2007-2013 a fost lector la Universitatea „Perspectiva INT”, Catedra design vestimentar.

Între 2012-2014, Galina Vieru a avut expoziții personale la Biblioteca Națională a R. Moldova, Sala cu Orgă, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, Consulatul României la Chișinău, Sala Palatului din București ș.a. Galina Vieru este autoarea volumelor de versuri „Sonata luminii”, „Miercurea toamnei”. Este deținătoare a numeroase premii naționale și internaționale, unul dintre care al Asociației Culturale „Andromeda” pentru promovarea artelor frumoase.

 Expoziția va fi deschisă până la 30 noiembrie.

img22007671

img22007671

img22007671

img22007671

img22007671

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!