ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de pictură și grafică intitulată „Chișinăul de altădată” a fost inaugurată la Parlament

16:02 | 13.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură și grafică intitulată „Chișinăul de altădată” a fost inaugurată astăzi la Parlament. Lucrările au fost realizate de studenții arhitecți cu ocazia marcării Hramului capitalei, informează MOLDPRES.

Picturile ilustrează mai multe edificii istorice din municipiu, care au devenit simboluri pentru Republica Moldova. În același timp, lucrările prezintă clădirile ce fac parte din patrimoniul cultural al țării: Circul, Vila urbană a lui Vladimir Herța, clădirea fostului azil pentru bătrâni, fondat de principesa Eufrosinia Viazemskaia, Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, Catedrala Mitropolitană, Teatrul Național „M. Eminescu”, Sala cu Orgă și diverse muzee.

Cele 22 de lucrări sunt realizate de către un grup de studenți din anul III de la Facultatea Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei (UTM), care au fost ghidați de profesoara Mariana Hadji-Bandalac. „Patrimoniul arhitectural cultural al țării reprezintă o sursă ideală de inspirație pentru studenții arhitecți ai UTM, formându-le viziuni clare despre istoria și cultura neamului nostru. Limbajul vizual al acestor creații ne transmite importanța conservării stilului arhitectural și păstrării unei continuități a Chișinăului de altădată”, a spus Mariana Hadji-Bandalac.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că evenimentul este o ocazie în plus de a-i promova, motiva și încuraja pe tinerii talentați. „M-au impresionat lucrările realizate în creion simplu, unde fiecare detaliu contează. Acești studenți extraordinari m-au ajutat să redescopăr unele clădiri din capitală, clădiri de epocă, care prezintă arhitectura veche, tezaurul nostru, iar, în goana pentru dezvoltare, din păcate riscăm să pierdem unele capodopere”, a afirmat șeful Legislativului.

Expoziția va fi deschisă până la 19 octombrie. Ea este organizată cu prilejul Hramului Chișinăului, care marchează 586 de ani de la prima atestare documentară.

Foto: Parlament

img22007703

img22007703

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!