ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 15 octombrie va fi interzis exportul energiei electrice din Republica Moldova

19:50 | 13.10.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi hotărârea privind interzicerea exportului energiei electrice din Republica Moldova, pe durata stării de alertă pe piața energiei electrice, transmite MOLDPRES.

„Producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu beneficiază de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export al energiei electrice se vor adresa ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „FEE Nord” pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice. Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de două zile lucrătoare”, potrivit ANRE.

Conform sursei citate, prețul de achiziție a acestor contracte nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice indicat în contractul pe care îl au ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „FEE Nord” cu SA „Energocom”, în contextul obligației de serviciu public de achiziționare a energiei electrice. Totodată, ÎS „Moldelectrica” a fost obligată să nu valideze notificările fizice ale participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova privind exportul declarat al energiei electrice, luând în considerare starea de alertă pe piața energiei electrice.

Interdicția respectivă a fost luată în baza prevederilor Legii cu privire la energetică, Legii cu privire la energia electrică și a pct. 1 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 13 octombrie 2022 și intră în vigoare la data de 15 octombrie curent.

img22007709

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!