ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a avut, la Bruxelles, o serie de întrevederi

10:49 | 15.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 oct. /MOLDPRES/. La Bruxelles, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut ieri întrevederi cu vicepreședintele Comisiei Europene și șeful diplomației europene, Josep Borrell, cu care a vorbit despre impactul dramatic al agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, consecințele pentru R. Moldova - în special vulnerabilitățile din sectorul energetic - și despre agenda de reforme în drumul nostru de modernizare europeană, comunică MOLDPRES.

Biroul de presă al MAEIE a relatat ca, totodată, oficialul moldovean a avut întrevederi cu: 

Stefano Sannino, Secretar general al Serviciului European pentru Acțiune Externă: 

„Am convenit să aprofundăm, în marja Dialogului politic și de securitate la nivel înalt, cooperarea moldo-comunitară în sfera politicii externe, de securitate și apărare pentru a spori reziliența instituțiilor noastre. 

Am efectuat cu domnul secretar general și un schimb de opinii privind organizarea Summit-ului Comunității Politice Europene pe care țara noastră îl va găzdui în primăvara anului viitor”, a spus ministrul Nicu Popescu. 

Interlocutorii s-au referit la aspectele concrete pentru întărirea rezilienței Republicii Moldova, în special în ceea ce privește securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și consolidarea cooperării în cadrul Instrumentului European pentru Pace. 

Frédéric Bernard, șeful de Cabinet al președintelui Consiliului European: 

„Am vorbit despre pregătirile țării noastre pentru găzduirea celei de-a doua reuniuni a Comunităţii Politice Europene, summitul care va fi găzduit la Chișinău fiind un semn de sprijin puternic pe care îl prețuim”. – a spus vicepremierul Nicu Popescu. 

Securitatea energetică și accesibilitatea resurselor energetice au fost un alt subiect discutat cu oficialul european. 

Fernando Guimaraes, membru al Cabinetului președintei Comisiei Europene: 

Oficialii au vorbit despre acțiunile pe care le întreprind autoritățile de la Chișinău în realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. De asemenea, șeful diplomației moldovene s-a referit la ajutorul oferit de UE în criza energetică actuală cauzată de războiul injust al Federației Ruse în Ucraina precum și la acțiunile pe care le întreprindem pentru a raționaliza consumul de resurse energetice. 

Maciej Popowski, director general interimar al Direcției generale pentru vecinătate și negocieri de extindere a Comisiei Europene: 

În cadrul discuției oficialii au efectuat un schimb de opinii privind situația din Republica Moldova, necesitățile de asistență pentru anii 2022 - 2023, inclusiv în sectorul energetic, mulțumind în acest sens oficialului european pentru suportul bugetar în valoare de 75 de milioane de euro oferit țării noastre. 

Uniunea Europeană continuă să sprijine Republica Moldova în contextul situației energetice dificile, a prețurilor ridicate la gaz și electricitate pentru cei mai vulnerabili cetățeni dar și pentru procesul nostru de îmbunătățire a eficienței energetice. 

„Vom fortifica în continuare cooperarea în domeniul afacerilor interne, apărării și securității, cu accent sporit pe instruiri și suport financiar”, a spus vicepremierul Nicu Popescu. 

Mikołaj Dowgilevich, adjunctul secretarului general al Băncii Europene pentru Investiții: 

„Am apreciat suportul Băncii Europene pentru Investiții, care finanțează proiecte ce aduc schimbări concrete în viața oamenilor: apă potabilă, transport, agricultură, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, eficiență energetică. Ne-am referit la continuarea colaborării cu BEI pentru proiecte importante în sectorul energetic, care să reducă rezistența la combustibilii fosili și să micșoreze facturile la energie. 

Am apreciat disponibilitatea oficialilor europeni de a participa activ și la lucrările conferinței donatorilor „Platforma de sprijin a Republicii Moldova”, care se va desfășura la Paris în luna noiembrie”, a conchis ministrul Nicu Popescu. 

Totodată, oficialul moldovean, împreună cu ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, ambasadoarea Daniela Morari și ambasadorii Comitetului Politic și de Securitate au discutat la Bruxelles despre eforturile noastre de a spori reziliența, de a atenua impactul războiului în Ucraina și de a găsi soluții la criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a efectuat la 14 octombrie o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a promova agenda de integrare europeană a țării noastre, notează MOLDPRES.

img22007733

img22007733

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!