ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aspirația comună a Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei este aderarea la Uniunea Europeană

12:35 | 17.10.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Aspirația comună a Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei este aderarea la Uniunea Europeană și acesta este viitorul statelor noastre. Declarația a fost făcută de președintele Georgiei, Salome Zourabișvili, într-o conferință de presă susținută astăzi în comun cu șeful statului, Maia Sandu, la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Președintele Georgiei a subliniat că vizita de astăzi este foarte importantă în contextul timpurilor dificile și agresiunilor din regiune. „Este greu să discutăm despre relațiile bilaterale pe fonul evenimentelor din Ucraina. Condamnăm agresiunea Rusiei împotriva suveranității Ucrainei și anexarea teritoriilor acestei țări. Războiul din Ucraina reprezintă un pericol pentru securitatea Europei și a întregii lumi. Suntem alături de poporul ucrainean, suntem țări solidare și ne dorim să aprofundăm colaborarea noastră. Aspirația comună a Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei este aderarea la Uniunea Europeană și acesta este viitorul țărilor noastre”, a spus Salome Zourabișvili.

La rândul său, șeful statului Maia Sandu a specificat că vizita de astăzi va deschide un nou capitol în relațiile moldo-georgiene și va oferi un nou impuls colaborării în mai multe domenii. Totodată, președintele a apreciat că, după izbucnirea războiului din Ucraina, cele două țări au oferit susținere și adăpost ucrainenilor, care au fugit din calea războiului.  

„În aceste vremuri, comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru a opri agresiunea rusă și a ajuta Ucraina să-și restabilească integritatea teritorială. Fără pacea în Ucraina nu poate fi pace în Europa. Republica Moldova și Georgia au conflicte nereglementate pe teritoriile lor. Îmi exprim sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei. În pofida dificultăților, R. Moldova și Georgia își doresc un viitor prosper pentru cetățenii lor, iar intensificarea colaborării bilaterale ne poate ajuta în acest sens. Ne dorim să dezvoltăm relațiile în sfera cultural-umană și să colaborăm în combaterea propagandei. Este important să avem o cooperare deschisă și să realizăm schimbul de experiență. Avem aspirații europene clare și trebuie să facem totul pentru a grăbi realizarea visului european al țărilor noastre, pentru a trăi liber și în siguranță”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele Georgiei, Salome Zourabișvili, se află astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău. Ultima vizită oficială a unui președinte georgian în R. Moldova a avut loc acum 12 ani.

Foto: Președinție

img22007761

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!