ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dosarul penal în privința Procurorului General suspendat a fost transmis în judecată

19:22 | 17.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna a anunțat astăzi despre transmiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a Procurorului General suspendat, comunică MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, i se impută comiterea următoarelor infracțiuni: abuz în serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare, în urma căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 224 839,76 lei; corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 233 032,7 lei (circa 3.347.327,91 euro); fals în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 05.01.2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina.

Cauza penală a fost expediată în judecată și în privința a doi procurori din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că au acționat împreună și de comun acord cu Procurorul General suspendat, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare.

De asemenea, Procuratura Anticorupție efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat Procurorul General suspendat și care se referă la abuzul în serviciu comis în calitate de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!