ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a avut o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe

13:38 | 18.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Markéta Pekarová Adamová, aflată într-o vizită oficială la Chișinău. Vizita, care are loc într-un moment complicat atât pentru Republica Moldova, cât și pentru întreaga regiune, este un semn de solidaritate cu cetățenii țării noastre, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Subiectul principal al discuțiilor l-a constituit integrarea europeană a Republicii Moldova. Președintele Parlamentului a mulțumit Republicii Cehe pentru susținerea acordată țării noastre în parcursul european. „Visul european este proiectul nostru național, proiectul generației noastre, pentru care vom munci alături de colegii mei din Guvern și Președinție. Mizăm pe susținerea Republicii Cehe, cu atât mai mult acum când deține Președinția Uniunii Europene”, a afirmat Igor Grosu.

În cadrul întrevederii, președintele Parlamentului a subliniat că agenda țării noastre rămâne în continuare una ambițioasă, prioritară fiind reforma justiţiei, ceea ce va permite construirea instituțiilor puternice, care să nu mai poată fi capturate vreodată de grupări corupte. O altă prioritate ar fi atragerea investițiilor sănătoase în economie, ceea ce ar genera întreprinderi de succes și locuri de muncă. Pentru realizarea acestora trebuie asigurată previzibilitate, o justiție independentă și un mediu atractiv pentru investitorii de calitate, a anunțat șeful legislativului.

O altă prioritate la care s-a referit este asigurarea securității energetice, precizând că autoritățile vor continua să acționeze ferm în direcția diversificării aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova și a consolidării eficienței energetice. Speakerul a precizat că Guvernul va ajuta la plata facturilor prin compensații, așa cum a făcut-o și anul trecut. „Chiar și în asemenea perioade dificile, știm că nu suntem singuri, că avem prieteni buni și parteneri de nădejde, care vor ajuta Republica Moldova să iasă cu bine din această iarnă complicată”, a spus președintele Parlamentului.

Oficialii au discutat și despre intensificarea dialogului interparlamentar dintre cele două țări. Președintele Parlamentului a menționat deschiderea Republicii Moldova de a prelua experiența Cehiei de aderare la UE. „Interesul nostru este să promovăm Republica Moldova, să deschidem noi uși pentru țara noastră, așa încât toată lumea să ne vadă drept o țară care știe ce vrea și va reuși – o țară parteneră în rândul statelor europene”, a declarat Igor Grosu.

Foto: Parlament

img22007798

img22007798

img22007798

img22007798

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!