ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană va sosi în vizită la Chișinău

16:02 | 19.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Vicepremierul Oleg Serebrian a avut ieri o discuție în format online cu Reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, Yuri  Klimenko, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

Oficialii au făcut schimb de informații și de opinii cu privire la un spectru larg de probleme ce vizează dosarul transnistrean, precum și s-au informat reciproc despre activitățile desfășurate, inclusiv despre recentele vizite ale viceprim-ministrului la Berlin și la Bruxelles. Vicepremierul a comunicat Ambasadorului Klimenko că urmare a celor discutate cu interlocutorii săi germani de la Berlin în anul curent se face imposibilă organizarea unei conferințe internaționale tematice privind reglementarea transnistreană, dar a fost exprimată speranța că imediat după  îmbunătățirea situației regionale se va reveni la inițiativa desfășurării evenimentului respectiv. La fel, situația regională actuală nu permite relansarea formatului de negocieri “5+2”, în schimb dialogul în formatul “1+1” are loc periodic și mai frecvent se întrunesc grupurile de lucru sectoriale. 

Reprezentantul special a informat despre poziția Ucrainei formulată înaintea desfășurării Consiliului Ministerial al OSCE, planificat pentru luna decembrie curent. Yuri Klimenko a menționat că poziția Ucrainei a fost comunicată Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, în timpul vizitei sale la Kiev. Acest aspect are o importanță majoră dat fiind faptul că Mayr-Harting va întreprinde în viitorul apropiat o vizită la Chișinău. 

Vicepremierul Oleg Serebrian a menționat că eforturile de reintegrare a Republicii Moldova trebuie armonizate cu procesul dinamic de integrare europeană a țării. 

Oficialii au confirmat angajamentul de a continua dialogul productiv pe aspecte ale reglementării transnistrene și ale situației regionale.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img22007851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!