ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CSE a aprobat măsuri necesare pentru asigurarea securității energetice a țării

11:36 | 20.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Compania „Energocom” va acorda SA „Moldovagaz” un împrumut de circa un miliard de lei pentru pentru achitarea gazelor naturale. Decizia luată ieri de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) va permite achitarea integrală de către SA „Moldovagaz” către SA „Gazprom” a consumului de gaze pentru luna septembrie și a avansului pentru luna octombrie, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Conform dispoziției, capitalul social al SA „Energocom” va fi majorat din contul modificării soldurilor de mijloace băneşti la conturile bugetului de stat, iar contractul de împrumut cu SA ,,Moldovagaz” va fi încheiat fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor. Suma urmează să fie debursată astăzi, 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj, iar data scadentă a împrumutului este 1 mai 2023, cu o dobândă egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (pentru moment - 21,5% anual). 

Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii este gajarea, în favoarea SA „Energocom”, a părții sociale de 100% deținute de SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” și totalitatea activelor mobiliare care fac parte din rețeaua de transport a gazelor naturale (reţelele de transport, echipamentul, instalaţiile şi alte mijloace fixe aferente).

O altă prevedere aprobată de CSE se referă la alocarea Ministerului Afacerilor Interne, din fondul de intervenție al Guvernului, a mijloacelor financiare în sumă de 86,8 mln de lei. Acestea sunt destinate acordării sporului de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, în perioada 08 august – 06 octombrie 2022, de către personalul antrenat direct în procesul de gestionare a fluxului migraţional.

În același timp, a fost completată lista obiectivelor din municipiul Chișinău care urmează a fi conectate/reconectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică până la sfârșitul lunii noiembrie. 

Foto: Guvern

img22007877

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!