ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a artistului plastic Ion Moraru a fost inaugurată la Parlament

13:50 | 20.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. În incinta Parlamentului a fost inaugurată astăzi expoziția cu genericul „Culorile Prieteniei: SUA și Republica Moldova” a artistului plastic Ion Moraru, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat președintele Parlamentului, Igor Grosu, oameni de cultură și artă. În debutul ședinței în plen a Legislativului, spicherul Igor Grosu a menționat că expoziția este organizată cu prilejul marcării celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii. ”Colecția de picturi, executate în acuarelă și tehnică mixtă, impresionează prin culorile și formele originale și prezintă simbolic realități din cele două țări. Salutăm prezența în sală a artistului plastic Ion Moraru și a invitaților săi”, a mai spus președintele Parlamentului.

Solicitat de agenție, Ion Moraru a afirmat că expoziția cuprinde 19 lucrări, care reflectă imagini din Statele Unite ale Americii și din R. Moldova. ”Aceste lucrări au fost realizate în diferite perioade de timp. Tehnica acuarelei îmi oferă libertatea și capacitatea de a crea, de a reda prin culori ceea ce simt eu”, a precizat Ion Moraru.

Ion Moraru s-a născut la 22 aprilie 1950 în satul Dângeni, raionul Ocnița. În 1977 a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1985 – Institutul Poligrafic din Moscova. Începând cu anul 1977 participă la numeroase expoziții din țară și în străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, membru al AIAP UNESCO (Paris), Maestru în Arte, membru al Asociației Acuareliștilor din New York, SUA. Deține Medalia de Argint pentru inovație în tehnica acuarelei și Diploma de Onoare, oferite de Academia de Arte din Bruxelles, Belgia. A ilustrat peste 50 de cărți pentru copii și adulți.

În anul 2001, Ion Moraru și familia lui primesc statutul de rezident al SUA, secția Personalitate cu talent de excepție și se stabilește la New York. În SUA a organizat numeroase expoziții personale la New York, Miami, Washington DC. Dintre cele mai reprezentative pot fi numite Expoziția de la Banca Mondială din Washington DC, de la Manhattan Arts International din New York, Salmagundi Fine Arts Club și altele. Lucrările pictorului se află în colecții de stat, muzeale și private din R. Moldova, România, Belgia, Bulgaria, China, Franța, Germania, Israel, SUA, Turcia și Ungaria.

Expoziția va fi deschisă până la 28 octombrie.

img22007886

img22007886

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!