ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova, rata de vaccinare împotriva bolilor infecțioase a scăzut cu circa 20%

11:58 | 21.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Rata de vaccinare împotriva bolilor infecțioase a scăzut în Republica Moldova de la 95% până la 75%, în ultimii doi ani și jumătate, transmite MOLDPRES.

Solicitat de agenție, șeful Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău, Boris Gîlca, a menționat că procesul de imunizare s-a încetinit odată cu apariția Covid-19. „Populația a stat în izolare, a activat la distanță și a fost îngreunat accesul la consultațiile medicului în formă fizică. Acest fapt a micșorat considerabil rata vaccinării la nivel de țară, ceea ce poate reprezenta un pericol în special pentru copiii din comunitate/grădinițe/școli, întrucât pot apărea focare ale maladiilor infecțioase. De aceea, îndemnăm familiile să vaccineze copiii conform calendarelor de vârstă, întrucât doar prin imunizare putem susține sănătatea publică”, a spus Boris Gîlca.

Cu referire la vaccinarea împotriva Covid-19, sursa citată a specificat că rata de imunizare în capitală este de până la 51%, cu doza I și II, fiind cea mai înaltă din întreaga țară. „La nivel național se atestă o rată de 32%, ceea ce este foarte puțin. Din păcate, se înregistrează o micșorare a numărului cetățenilor ce aleg să se imunizeze împotriva virusului, însă Covid-19 nu a dispărut, de aceea trebuie să respectăm măsurile de protecție. Totodată, în sezonul rece, este foarte important ca cetățenii să se imunizeze și împotriva gripei”, a afirmat Boris Gîlca.

În contextul micșorării ratei de vaccinare, primăria capitalei a aprobat un Plan de acțiuni teritorial privind intensificarea procesului de imunizare, inclusiv împotriva Covid-19. Acesta prevede familiarizarea populației cu avantajele vaccinării pentru prevenirea maladiilor transmisibile. De asemenea, vor fi plasate materiale informative privind importanța imunizării, pe paginile web oficiale ale instituțiilor municipale, pe rețelele de socializare și în locurile publice.

img22007924

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!