ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strugurii fără semințe au devenit tot mai solicitați pe piața internațională

13:29 | 21.10.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Oportunitățile de promovare a celor mai pretabile soiuri apirene (fără semințe) de struguri de masă produse în țara noastră au fost discutate la un atelier de lucru organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, în parteneriat cu proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES.

Potrivit președintelui Asociației sus-numite, Gheorghe Gaberi, R. Moldova are prea puține suprafețe plantate cu soiuri apirene de struguri de masă care nu permit să asigurăm nici măcar piața locală cu aceste soiuri. „În același timp, Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare deține dreptul de autor pe mai multe soiuri testate de-a lungul anilor în diferite regiuni ale Moldovei. Iată de ce, astăzi, producătorii de struguri de masă, pentru a diversifica sortimentul de struguri oferit consumatorilor, trebuie să extindă suprafețele de viță de vie cu soiuri de masă apirene, care pot fi comercializați atât pe piețele din vest, cât și din est”, a spus Gaberi.

La rândul său, Andrei Botezatu, specialist la proiectul USAID APM, a relevat că din suprafața totală de viță de vie de soiuri de masă din Republica Moldova, care constituie circa 20 de mii de hectare, cel mult 30 de hectare reprezintă viile cu soiuri apirene. ”Dintre soiurile apirene prezentate în cadrul evenimentului au perspective comerciale soiurile roze Kişmiş Lucistîi, Apiren Roz și soiul negru Autumn Royal, cu condiția ca mediul de cercetare și cel privat, cu suportul partenerilor de dezvoltare, să definească tehnologiile intensive de producere a acestor soiuri de masă”, a menționat specialistul USAID APM.

Pe final, participanţii au rezumat că piața internațională solicită tot mai mult soiurile de struguri fără semințe, numite soiuri apirene. Or, pentru a putea concura cu producătorii de struguri din alte țări, agricultorii moldoveni trebuie să-și diversifice spectrul de soiuri de struguri pe care îi produc conform cerințelor consumatorilor.

Foto: USAID

img22007928

img22007928

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!