ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salvatorii desfășoară o campanie de informare privind explorarea sobelor în perioada rece a anului

14:37 | 21.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Salvatorii desfășoară o campanie de informare a cetățenilor privind explorarea sobelor în perioada rece a anului, transmite MOLDPRES.

Solicitat de agenție, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menționat că, înainte de începerea sezonului de încălzire, sobele necesită a fi curățate și verificate pentru a nu avea fisuri, care pot provoca intoxicații cu monoxid de carbon.

„Salvatorii recomandă cetățenilor să nu aprindă focul cu lichide ușor inflamabile. Totodată, aceștia sunt îndemnați să nu amplaseze în preajma sobelor obiecte combustibile sau arzătoare (obiecte de mobilier) și să nu usuce hainele pe aceasta. În timpul arderii, focul necesită a fi supravegheat. Sobele nu trebuie să fie suprasolicitate pentru a evita incendiile sau exploziile. Pe noapte focul va fi stins. La fel, recomandăm oamenilor să ajute bătrânii și să supravegheze copiii pentru a evita situațiile de risc”, a spus Liliana Pușcașu.

De asemenea, IGSU îndeamnă persoanele să utilizeze canalele de ventilare și să aerisească încăperea pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon. „În urma intoxicației poate apărea amețeala sau voma, în cazuri grave poate surveni decesul. La apariția primelor simptome, se recomandă ca persoana să fie scoasă afară și încăperea să fie aerisită. La fel, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la ajutor medical”, a subliniat Liliana Pușcașu.

Conform IGSU, de la începutul anului curent, 18 persoane au avut de suferit în urma intoxicațiilor cu monoxid de carbon survenite din cauza explorării surselor de încălzire. În urma complicațiilor, șase dintre acestea au decedat.

Campanie de informare a cetățenilor privind explorarea surselor de încălzire se desfășoară în perioada octombrie - martie.

img22007934

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!