ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană

14:54 | 24.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, dl Thomas Mayr-Harting, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, dna Kelly Keiderling, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Discuțiile s-au axat pe dinamica curentă a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, interacțiunea în formatele „1+1”, grupuri de lucru sectoriale și Comisia Unificată de Control, factorii obiectivi ce fac imposibilă relansarea activităților în formatul de negocieri „5+2” și a conferințelor bavareze pentru promovarea măsurilor de consolidarea a încrederii, cele mai importante probleme de pe agendă, din partea Chișinăului fiind evocate: libera circulație, fermierii din raionul Dubăsari, liceele/ gimnaziile cu predare în limba română, drepturile omului ș.a.

Vicepremierul pentru reintegrare a menționat că actualul context regional impune necesitatea instituirii unor noi platforme de dialog pe problematica transnistreană.

A fost repetată abordarea privind necesitatea sincronizării procesului de implementare concomitentă a dezideratelor de integrare europeană și de reintegrare a țării.

S-au făcut referințe la provocările și crizele manifestate în sfera de securitate, energetică, economică, situația instabilă din perimetrul Zonei de Securitate, fiind evidențiate eforturile întreprinse pentru a gestiona optim aceste procese și a evita scenariile nedorite și în măsură se pericliteze atmosfera de pace și de stabilitate.

Viceprim-ministrul a evidențiat disponibilitatea de a participa la o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici și a informat că în timpul apropiat sunt planificate și alte reuniuni ale grupurilor de lucru sectoriale (de ex.: în domeniul protecției mediului înconjurător).

Foto: Biroul de reintegrare

img22007995

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!