ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia de la Veneția a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede reformarea Curții Supreme de Justiție

10:14 | 25.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Comisia de la Veneția a publicat, ieri, Avizul pe marginea proiectului legii ce ține de reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ), comunică MOLDPRES.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a menționat că reforma CSJ va începe după constituirea noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

„Reforma CSJ este a doua etapă a procesului de curățare a justiției, după Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care se realizează acum. Urmează ceilalți”, a precizat Litvinenco.

În aviz Comisia de la Veneția a menționat că intenția de a reforma competențele CSJ este un pas în direcția corectă și a atenționat în privința importanței respectării principiului independenței interne a judecătorilor în acest proces. Referitor la compoziția propusă pentru CSJ, Comisia a menționat: „Completarea Curții Supreme de către judecători cu o vastă experiență în funcția judiciară și de către judecători din alte medii este o soluție foarte comună, care are avantajul de a amesteca culturi, experiențe și abilități”. Comisia a sugerat diversificarea mijloacelor de uniformizare a practicii judiciare, dar și expunerea mai detaliată a demersului în interesul legii.

De asemenea, Comisia a recomandat reducerea în timp sau graduală a numărului de judecători ai CSJ. Referitor la procedura evaluării extraordinare, Comisia a remarcat că „ține, în ultimă instanță, de competența autorităților moldovenești să decidă dacă situația predominantă în sistemul judiciar moldovenesc creează o bază suficientă pentru supunerea judecătorilor CSJ la evaluări extraordinare de integritate”. Comisia a apreciat renunțarea la etapa evaluării profesionalismului și renunțarea la motivarea financiară a celor care vor promova evaluarea. Totodată, Comisia a remarcat că „Procesul de evaluare descris în proiect nu poate fi în niciun caz egalat cu procedurile disciplinare. După cum a remarcat anterior Comisia de la Veneția, „evaluarea și răspunderea disciplinară sunt două lucruri foarte diferite”.

La fel, Comisia de la Veneția recomandă ca Comisia de evaluare, în loc să aibă puterea de a emite o decizie, să dispună de dreptul să pregătească „constatări cu privire la evaluare”, pentru CSM, în baza cărora Consiliul ar lua decizia sa motivată. Comisia a subliniat că interdicția de a activa în sistem o perioadă de 10 ani pare a fi disproporționată și necesită a fi revizuită.

img22008014

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!