ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lista medicamentelor compensate va fi extinsă

14:14 | 25.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Lista medicamentelor compensate urmează să fie completată cu un nou preparat destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă. Costul medicamentului va fi compensat în proporție de 50% din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, decizia a fost luată recent de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile AOAM.

Noul medicament (Dapagliflozinum) aparține unei clase de preparate care conțin inhibitori specifici, utilizați în tratamentul diabetului zaharat. Totodată, medicamentul este recomandat de Comisia de specialitate în domeniul endocrinologiei a Ministerului Sănătății, fiind indicat pentru tratamentul de primă linie al persoanelor care au concomitent diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă.

Conform estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), circa zece mii de pacienți cu boli cronice vor beneficia de dapagliflozinum, pentru compensarea căruia din fondurile AOAM urmează să fie alocate anual 40 de milioane de lei (2 mln de euro).

Totodată, Consiliul pentru medicamente compensate a anunțat, în ședința din 21 octombrie, că a finalizat evaluarea dosarelor privind includerea altor 11 denumiri comune internaționale (DCI) de preparate în lista medicamentelor compensate: cinci preparate pentru tratamentul diferitelor tipuri de cancer și șase indicate în tratamentul bolilor precum schizofrenie, epilepsie, astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, angină pectorală, hipertensiune arterială.

img22008025

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!