ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Decizia SUA privind impunerea sancțiunilor va servi drept exemplu pentru justiția din R. Moldova, susține Maia Sandu

18:53 | 26.10.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Constatările Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) și măsurile întreprinse de Guvernul SUA în privința a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova. Declarația a fost făcută astăzi de șeful statului, Maia Sandu, după ce Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sancțiuni inclusiv împotriva fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, justiția moldovenească a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din țara noastră poate fi, totuși, sancționată! SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. OFAC al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară”, a subliniat Maia Sandu.

Totodată, conform președintelui, OFAC a constatat că Ilan Șor este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. „Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE”, a declarat Maia Sandu.

Decizia Departamentului Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii privind impunerea sancțiunilor a fost luată în această seară și a fost anunțată de Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, în cadrul unui briefing de presă. Ca urmare a acesteia, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor vizate sunt blocate și trebuie raportate la OFAC.

img22008080

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!