ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNAM a lansat o campanie de informare despre beneficiile asigurării obligatorii de asistenţă medicală

12:06 | 27.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat astăzi o campanie de informare privind beneficiile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, transmite MOLDPRES.

Într-o conferință de presă, directorul CNAM, Ion Dodon, a relatat că acțiunea desfășurată are genericul „Asigurat e mai bine”. „În cadrul campaniei vor fi prezentate drepturile persoanelor asigurate pentru a facilita accesul acestora la medicamentele și dispozitivele medicale compensate. CNAM a realizat trei spoturi sociale în care sunt aduse la cunoștință serviciile de care se pot folosi persoanele asigurate în instituțiile medicale contractate de CNAM. Totodată, vom organiza seminare cu prestatorii de servicii medicale și farmaceutice. Astfel, vor fi stabilite problemele cu care se confruntă aceștia și propuse eventuale soluții”, a spus Ion Dodon.

Conducerea CNAM a menționat că, anul curent, s-a reușit reducerea duratei de așteptare a pacienților oncologici pentru realizarea examinărilor la aparataje performante și a fost extinsă lista medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate.

„Avem ambiții mari pentru anul 2023. Este vorba de digitalizarea și excluderea factorului uman în procesul de programare a persoanelor la serviciile de înaltă performanță. Totodată, ne dorim responsabilizarea tuturor entităților din domeniu pentru a spori accesul persoanelor la medicamentele compensate”, a afirmat Ion Dodon.

Campania de informare privind beneficiile asigurării obligatorii de asistenţă medicală se va desfășura în perioada 27 octombrie curent - 31 martie 2023.

Conform CNAM, în prezent există trei categorii de persoane asigurate. Este vorba de cetățenii încadrați în câmpul muncii (o treime din populație), care achită 9% din salariu sau alte recompense. În cea de-a doua categorie, cea mai largă, se includ cetățenii asigurați de Guvern: pensionarii, persoanele cu dizabilități, șomerii, copiii și studenții. Din cea de-a treia categorie fac parte cetățenii care se asigură în mod individual, cei care au un venit dar nu sunt salariați. Cel mai des este vorba de profesiile juridice și deținătorii de terenuri agricole. În anul curent, taxa pentru asigurarea obligatorie de asistenţă medicală este de 4 056 de lei (circa 200 de euro).

img22008093

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!