ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași au fost declarate utilitate publică

13:11 | 27.10.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Deputații au adoptat astăzi în lectură finală proiectul de lege prin care lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași și de dezvoltare a infrastructurii pentru gestionarea apei potabile sunt declarate de utilitate publică de interes național, comunică MOLDPRES.

Conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă potabilă în jur de 28 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași. În aliniamentul traseului sunt 192 de loturi de teren, inclusiv 103 aflate în proprietate privată.

Proiectul votat astăzi propune o procedură de expropriere specială care are drept scop neadmiterea tergiversării lucrărilor de construcție a acestui obiectiv de infrastructură strategică. Documentul prevede aplicarea conceptului de înregistrare provizorie a dreptului de proprietate publică, a celui de folosință sau, după caz, a altor drepturi reale ale statului asupra bunurilor, dobândite sub condiție suspensivă privind plata despăgubirilor către expropriat.

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de către Guvernul Germaniei prin intermediul băncii de stat ”Kreditanstalt für Wiederaufbau” (”KfW”) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului constituie 25 de milioane de euro, inclusiv contribuția țării noastre 2,65 mln de euro. Termenul de implementare este 30 octombrie 2025.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!