ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gimnaziul din Cazaclia, UTA Gagauz-Ieri va fi modernizat

09:04 | 28.10.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Elevii și cadrele didactice de la Gimnaziul din satul Cazaclia, raionul Ceadâr-Lunga, vor beneficia de servicii sanitare moderne, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), al Guvernului României și Executivului UTA Găgăuzia, a anunţat astăzi PNUD, transmite MOLDPRES.

Asigurarea normelor de igienă va fi posibilă datorită susținerii oferite prin intermediul proiectului PNUD „Sporirea calității învățământului cu ajutorul transformării digitale și a amenajării spațiilor din instituțiile de învățământ: proiect-pilot în UTA Găgăuzia”. Guvernul României a alocat 50 mii de euro prin intermediul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României, iar Executivul UTA Găgăuzia - 50 de mii de dolari. Contribuția Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova este de aproximativ 15 mii de dolari. 

Instituția de învățământ care va beneficia de investiții în sanitație a fost selectată în parteneriat cu Executivul UTA Găgăuzia. Până acum, toaleta gimnaziului era situată în curte. „Susținem această inițiativă, pe care o considerăm vitală. Elevii trebuie să aibă acces la condiții igienice și toalete moderne, dotate corespunzător normelor sanitare. Igiena corectă le va asigura copiilor normele necesare pentru protecția sănătății și o dezvoltare personală corectă. Iar educarea elevilor în igienă reprezintă cel mai bun mod de a evita răspândirea infecțiilor și bolilor, contribuind astfel la creșterea unei generații sănătoase”, a menționat Anna Uzun, directoarea Gimnaziului din Cazaclia.

Datorită susținerii proiectului, va fi construită o mini-stație de epurare. Vor fi efectuate lucrări de canalizare și instalare de țevi, precum și de construcție a blocurilor sanitare în interiorul instituției. Blocurile vor fi adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), vor fi organizate campanii de conștientizare pentru membrii comunității despre necesitatea respectării măsurilor de igienă.

Majoritatea instituțiilor de învățământ rural din Republica Moldova nu dispun de facilități sanitare care să corespundă standardelor. Doar 29% dintre elevii din mediul rural au declarat că au toalete în interiorul școlilor. Totodată, doar 13 la sută dintre copiii intervievați au menționat că toaletele existente sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități și 75% au menționat despre situația igienică necorespunzătoare din toalete.

Foto: PNUD

img22008119

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!