ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile din Cernăuți au schimbat denumirea a 57 de străzi care aveau nume rusești sau sovietice

13:57 | 28.10.2022 Categorie: Externe

Kiev, 28 oct. /MOLDPRES/. În orașul Cernăuți, 57 de străzi care purtau nume legate de Rusia și Uniunea Sovietică au fost redenumite, a raportat vineri primarul Roman Kliciuk, relatează MOLDPRES cu referire la Ukrinform și G4Media.

Primarul a scris pe contul său de Facebook că "Cernăuțul a fost derusificat odată pentru totdeauna. Străzile orașului nostru au scăpat de numele figurilor rusești și sovietice. Am decis să redenumim 57 de străzi". Potrivit lui Kliciuk, străzile Gagarin, Gastello și Aleksei Novikov-Priboi au revenit la numele lor istoric: Vokzalna (Gării), Roșinska (Roșa, suburbie a Cernăuțiului) și Ion G. Sbiera.

Zeci de străzi din oraș așteaptă să fie redenumite, iar autoritățile sunt pregătite să facă acest lucru. Ukrinform notează că, în luna aprilie, în Ivano-Frankivsk au fost redenumite 25 de străzi care purtau numele unor personalități culturale ruse și sovietice.

În ultimele luni, în mai multe țări din Europa de Est sunt în derulare procese similare de derusificare.

Foto: wikipedia.org

img22008137

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!