ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

17:59 | 28.10.2022 Categorie: Comunicate

A doua ședință a grupurilor de lucru pentru actele de stare civilă și documentarea populației în anul 2022

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. În data de 28 octombrie 2022 a avut loc a doua reuniune din anul curent, în format online, a grupurilor de lucru pentru actele de stare civilă și documentarea populației, cu participarea experților de pe ambele maluri ale Nistrului și a reprezentanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de Directorul adjunct al Agenției Servicii Publice dl Francisco Talmaci, coordonator al grupului de lucru.

Discuțiile s-au axat prioritar pe probleme actuale privind documentarea cetățenilor cu acte de stare civilă, fiind specificate serviciile prestate de către subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice (ASP) ce deservesc locuitorii din localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender.

A fost menționat că eliberarea de către ASP a documentelor de stare civilă la cererea locuitorilor din regiunea transnistreană este un proces continuu, realizat în vederea asigurării drepturilor și libertăților acestor cetățeni și documentării acestora cu acte de model național.

Un subiect separat al discuțiilor a constituit modelul comun de declarație privind exprimarea consimțământului persoanei la prelucrarea datelor cu caracter personal ce urmează să corespundă rigorilor în vigoare în domeniu și să fie utilizat în procesul transmiterii, obținerii și verificării informațiilor cu privire la faptele de stare civilă respective.

Un alt subiect abordat de Chişinău în cadrul ședinței a ținut de realizarea schimbului informațional cu privire la registrele actelor de stare civile întocmite până în anul 1944.

Data următoarei ședințe va fi stabilită în regim de lucru.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!