ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la Summit-ul European pentru Climă și Securitate

18:01 | 28.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu a continuat programul vizitei sale de lucru la Londra cu participarea la Summit-ul European pentru Climă și Securitate la invitația fostul ministru pentru Europa, David Lidington, și organizat de Rețeaua pentru mediu a conservatorilor britanici, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Oficialul moldovean a susținut un discurs, în care a punctat că:

•  Pentru Moldova, securitatea energetică este preocuparea primordială;

•  Guvernul acționează în baza unui plan care are  drept obiectiv să fortifice capacitatea de a răspunde la cea mai mare provocare energetică din istoria țării noastre;

•  Autoritățile de la Chișinău sunt hotărâte să asigure o aprovizionare durabilă – și la prețuri accesibile – cu gaz și electricitate, mobilizând în același timp fonduri pentru a amortiza impactul asupra cetățenilor vulnerabili;

•  Totodată, atunci când resursa energetică este folosită pentru a împiedica Republica Moldova să-și consolideze democrația și să urmeze o politică externă independentă, tranziția verde devine o chestiune de supraviețuire, o necesitate clară pentru viitorul european al țării noastre.

În marja Summit-ului, ministrul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Tom Tugendhat, ministrul britanic al securității, fost președinte al Comisiei pentru afaceri externe al legislativului britanic, cu care a analizat modalitățile practice de suport pentru sectorul afacerilor interne.

„Cu președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Odile Renaud-Basso, am convenit să lucrăm cu echipele noastre la sprijin suplimentar pentru securitatea energetică a țării: fonduri pentru achiziții de gaze, eficiență energetică a clădirilor publice și a companiilor private, și o fortificare a capacității noastre de a face față provocării energetice”, a declarat șeful diplomației moldovene.

De asemenea, în agenda de lucru oficialul moldovean a efectuat o întrevedere și la Chatham House cu reprezentanții presei internaționale și ai centrelor analitice de la Londra, ocazie cu care ministrul Nicu Popescu a discutat despre evoluțiile curente din Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, eforturile în lupta cu corupția, determinarea de a realiza reforma justiției și în alte domenii pentru a îndeplini aspirațiile europene ale cetățenilor noștri.

„La întrevederile cu Tim Barrow, consilierul prim-ministrului pentru securitate și Thomas Drew, director general pentru apărare și informații a MAE britanic, m-am referit la parcursul nostru de integrare europeană, provocările în mediul actual de securitate și, în mod special, în sectorul energetic dar și necesitățile de sprijin pentru țara noastră. În condițiile războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, am efectuat un schimb de păreri privind securitatea frontierei, consolidarea cooperării în domeniul afacerilor interne și de apărare. Am mai discutat și despre organizarea anul viitor în țara noastră a Summit-ului Comunității Politice Europene.

Mulțumesc echipei noastre excelente de la Ambasada Republicii Moldova la Londra, care a asigurat un program dinamic și intens, ce a permis fortificarea dialogului strategic moldo-britanic”, a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!