ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În noiembrie, R. Moldova va cumpăra gaze cu 821,58 dolari per mia de metri cubi

19:05 | 28.10.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. În luna noiembrie, Moldovagaz va plăti 821,58 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, față de 1031 de dolari cât a fost în octombrie, transmite MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, care a precizat că Gazprom a confirmat volumul de gaze ce urmează să fie livrate Republicii Moldova în noiembrie şi care constituie 5,7 milioane de metri cubi în 24 de ore. "Costul preliminar al gazelor va fi pentru Moldovagaz de 821,58 dolari pentru o mie de metri cubi”, indică Vadim Ceban.

Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie-1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie-1 noiembrie, formula se inversează şi constituie 30% din preț ce se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!