ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia marchează Ziua Națională

07:42 | 29.10.2022 Categorie: Externe

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Astăzi Republica Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, în acest an împlinindu-se 99 de ani de când ţara a fost proclamată republică, sub conducerea lui Mustafa Kemal, supranumit „Atatürk” – tatăl tuturor turcilor, notează MOLDPRES. 

Stat în sud-vestul Asiei, având un teritoriu peninsular, înconjurat de mările Neagră, Egee şi Mediterană, Turcia este o țară întinsă pe două continente - 97% din suprafață se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) și 3% - în Europa (peninsula Balcanică). Se învecinează cu Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Iran, Irak, Siria, Grecia şi Bulgaria. Țara are o populație de aproximativ 83 mln de locuitori și o suprafață de 783 mii km pătrați. Este o republică democratică, laică, constituțională, al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC şi al Consiliului Europei. În 2005 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara.

Așezarea Turciei la intersecția Europei cu Asia o face să fie o țară de o mare importanță geostrategică. Din punct de vedere etnic, turcii formează majoritatea populației, existând însă și o minoritate importantă de kurzi. Religia predominantă în Turcia este islamul, iar limba oficială a țării este turca.

Exportă produse metalurgice, mașini și utilaje electrice, bumbac, tutun, vite, piei și fructe. Importă produse  petroliere, echipamente industriale, mijloace de transport și mărfuri de larg consum. Comerț exterior cu Germania, SUA, Franța, Italia, Iran, Federația Rusă și alte țări. Turcia este renumită pentru plajele cu nisip și apa mării de culoare turcoaz, pentru comorile sale unice din antichitate, pentru bogățiile naturale, pentru ospitalitatea pe care locuitorii săi o arată față de turiști, dar și pentru bucătăria sa, care deține unul dintre locurile fruntașe în lume.

Relațiile diplomatice între R. Moldova şi R. Turcia au fost stabilite la 3 februarie 1992. Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova la Ankara este Dmitri Croitor, iar al Turciei la Chișinău – Uygar Mustafa Sertel.

Turcia este unul din cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova la nivel mondial, din punct de vedere comercial și investițional. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în 2021 volumul comerțului bilateral între țări a crescut cu 298 mln de dolari SUA (sau 53,1%), constituind 857,27 mln de dolari. Importul de mărfuri efectuat în anul trecut s-a ridicat la 543,7 mln de dolari SUA și a înregistrat o creștere de 40% în raport cu perioada similară din anul 2020. Exportul, în perioada de referință a însumat 313 mln de dolari SUA, ceea ce constituie un spor de 82,8%. În Republica Moldova sunt înregistrate 1255 de companii mixte moldo-turce.

img22008142

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!