ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

10:51 | 29.10.2022 Categorie: Comunicate

Ministrul Culturii prezintă țara la cea de-a doua ediție a Forumului „A World for Travel”, la Nîmes, Franța, „capitala mondială a turismului pentru două zile”

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Forumul  „A World for Travel” ( Lumea pentru călătorii) reunește peste 400 de factori de decizie și lideri mondiali din mediul privat și public, cercetători și experți în Nîmes, între 27 și 28 octombrie  a.c., pentru a oferi soluții concrete în managementul destinațiilor turistice și în dezvoltarea durabilă a industriei turismului.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a participat în cadrul  panelului „Implicarea și abilitarea comunității”, alături de Michel Durrieu, consilier special, Organizația Mondială a Turismului și alți experți străini, în care s-a vorbit despre valorificarea potențialului turistic în beneficiul comunității locale prin fortificarea atractivității experiențelor de agro-turism, turism cultural, sustenabil, inclusiv prin dezvoltarea Rutei Drumul Vinului. 

În context, Sergiu Prodan a menționat contribuția turismului cultural la consolidarea produsului turistic național și impactul asupra comunităților locale, prin beneficii social-economice, educative și de coeziune inter-etnică. Festivalul DescOPERĂ a fost exemplificat ca un model de bune practici, reunind alături de programul cultural, oportunități de turism în regiunile adiacente, valorificarea produselor agro-alimentare și artizanale locale, abilitarea antreprenorilor locali în parteneriate publice-private. Similar, Ziua Națională a Vinului a fost apreciată de paneliști grație rolului său de a promova atât patrimoniul vitivinicol, cât și produsele culturale autentice.

Într-un final, Ministrul a invitat publicul să viziteze Republica Moldova, „O țară mică – cu inimă mare”, să descopere experiențele rurale, oenogastronomice și  evenimentele cultural-turistice incluse în Agenda Pomul Vieții.

În cadrul discuțiilor au fost identificate mai multe căi de a spori cooperarea în domeniul turismului, preluarea experienței în dezvoltarea turismului sustenabil și ralierea la standardele internaționale în domeniu.

Lideri de opinie, printre care organizații internaționale și corporații, precum OMT şi WTTC, Banca Mondială, dar și Alstom, Mastercard, ACCOR, American Express GBT, Amadeus, Europcar s-au alăturat pentru definirea direcțiilor de transformare a turismului pentru o industrie durabilă și responsabilă.

Ministerul Culturii,  autoritatea națională în domeniu este susținută în acest parcurs de partenerul strategic, USAID, care susține industria turismului prin noul Proiect de Reziliență și Competitivitate Rurală.

Delegația Republicii Moldova, condusă de Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și Ambasadoarea Republicii Moldova în Republica Franceză, Corina Călugăru, au avut multiple întrevederi cu reprezentanții Consiliului Global pentru Turism Durabil, Consiliului mondial al Turismului și Călătoriilor, autoritățile franceze centrale și locale în domeniul turismului, precum și interviuri cu jurnaliști de renume, inclusiv Peter Greenberg, redactorul CBS News Travel.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!