ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Atât autoritățile, cât și fermierii trebuie să lucreze pentru o dezvoltare sustenabilă a agriculturii, a declarat Maia Sandu

12:21 | 29.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut, în această săptămână,  o întrevedere cu mai mulți fermieri din diferite raioane ale țării, cu care a vorbit despre situația din sectorul agrar, comunică MOLDPRES.

Serviciul prezidențial de presă a relatat ca agricultorii s-au referit la problemele cu care se confruntă din cauza secetei, a costurilor înalte la carburanți și a dificultăților la export. Președintele Maia Sandu a menționat că înțelege că este foarte complicat pentru fermierii mici și mijlocii și a amintit că autoritățile au întreprins anumite acțiuni pentru a ajuta, chiar dacă spațiul pentru sprijin este mai redus din cauza crizelor multiple cu care se confruntă țara și a necesității de a interveni cu sprijin în mai multe domenii, în special în cel energetic. Șeful statului a spus că este în interesul nostru, al tuturor, ca afacerile, inclusiv cele din agricultură, să reziste acestor crize și a ascultat sugestiile fermierilor cu referire la soluțiile pe termen scurt.

Președintele a vorbit și despre faptul că, pe termen lung, atât autoritățile, cât și fermierii trebuie să lucreze pentru o dezvoltare sustenabilă a agriculturii. Schimbările climatice nu sunt un fenomen temporar, secetele nu sunt o excepție, ele se repetă tot mai des și agricultorii trebuie să cultive culturi rezistente la secetă și să folosească metode noi de cultivare, care și-au dovedit efectele în condițiile noastre. Și autoritățile trebuie să sprijine, în special prin sistemul de subvenționare, gospodăriile agricole care se modernizează, care au șansa să devină competitive și, evident, cele care contribuie la bugetul public național. De asemenea, dezvoltarea industriei de prelucrare este crucială pentru dezvoltarea agriculturii. La fel de importantă este și cooperarea gospodăriilor mici pentru a putea exporta pe piața externă, mai ales că Guvernul a făcut de curând progrese importante în deschiderea piețelor externe stabile pentru produsele moldovenești.

Foto: Președinție

img22008167

img22008167

img22008167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!