ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Luiz da Silva a câștigat alegerile prezidențiale în Brazilia

08:38 | 31.10.2022 Categorie: Externe

Brasilia, 31 oct. /MOLDPRES/. Luiz Inacio Lula da Silva, reprezentant al forțelor de stânga a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, conform rezultatelor oficiale aproape finale comunicate de Curtea Electorală Supremă, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Liderul de stânga a obţinut 50,83% din voturi, comparativ cu 49,17% cât a întrunit rivalul său, actualul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, după numărarea a 99,1% din voturi, un procent pe care Curtea Electorală Supremă l-a declarat ca fiind suficient pentru a "defini matematic" rezultatul scrutinului.

Presa internațională a calificat victoria ca o revenire remarcabilă a politicianului de stânga brazilian.

Diferența este mult mai strânsă decât preconizau sondajele, care deja subestimaseră scorul lui Jair Bolsonaro înaintea primului tur, care a avut loc pe 2 octombrie.

Reprezentantul opoziției atinsese o popularitate record la sfârşitul primelor sale două mandate (2003-2010), dar a căzut apoi în dizgraţie, trecând prin închisoare ca urmare a unor condamnări pentru corupţie, în cele din urmă anulate pentru viciu de formă.

În continuare, Lula va avea de-a face cu un parlament a cărui compoziţie înclină clar spre dreapta şi va trebui să creeze alianţe pentru a guverna.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!